Postai üzleti ügyintéző

A szakma leírása:

A Magyar Posta nagy változás előtt áll. 2013-ban végbemenő liberalizáció még inkább a kereskedelem irányába tolja a posta tevékenységeit. Dinamikusan működő, tovább korszerűsített, modern, kényelmes munkahelyek elsősorban a fiatal, frissen végzett szakembereket várja, hasonlóan a Nyugat-Európai változásokhoz. A postai ügyintéző szakképesítés rendkívül sok lehetőséget biztosít az eredményesen vizsgázott tanulók számára.

Jellemzői: Kevesen tudják, hogy a postai ügyintéző szakmacsoportos jellegű képzés. Tanulnak a diákok pénzforgalmi ismereteket, kereskedelmi ismereteket, klasszikus postát, logisztikai ismereteket, hírlapterjesztési ismereteket, jogi ismereteket és ügyvitelt. A Magyar Posta Zrt., kulturált, szép tanpostáin rendkívül alapos gyakorlati képzést biztosít. A nálunk szerzett tudás – a szakképesítés birtokában – azonnal alkalmazható. A fővárosban mindössze 20 fő szerezhet szakképesítést évente, így a végzettek számára az elhelyezkedés nem jelent gondot.

Ajánljuk annak a fiatalnak, aki szereti az átlátható tevékenységeket, munkája pontos, precíz, megbízható. Szeret az ügyfelekkel kommunikálni, de az adminisztratív munkát is szívesen elvégzi.

A Posta sok, különféle tevékenységet folytat. Aki inkább mozgékonyabb a logisztikai területet is választhatja. Javasoljuk annak is, aki ösztöndíjat szeretne kapni, mert tovább akar tanulni a Wekerle Sándor főiskolán, esetleg másik szakma megszerzésére gyűjt. A tanulószerződés alapján egyébként az ösztöndíjon kívül utazási-, étkezési támogatást és munkaruhát is biztosít a Magyar Posta.

A postai ügyintéző szakképzés jellemző tananyagegységei:

Küldeményforgalmi-, felvételi ismeretek (ebben kereskedelmi ismeretek is)

Pénzforgalmi ismeretek (banki közvetítő tevékenység)

Főpénztári ismeretek

Rovatolás-, Kiosztás-, Kézbesítés

Postai szolgáltató egyéb feladatai

Kisforgalmat lebonyolító postai szolgáltatóhelyi ismeretek (kisposta vezető képzéshez)

Ügyfél-kommunikáció

Általános postai ismeretek (jogi ismeretek, környezetvédelem, munkavédelem, tűzvédelem, fogyasztóvédelem stb.)

Hírlapterjesztési ismeretek

Elhelyezkedési esélyek a képzés elvégzése után: Az egész ország területén működő postákon, postaszerveknél postai ügyintézőként felvevő, értékesítő munkatársként, rovatolóként, kiosztóként-leszámolóként, hírlapügyintézőként, kisposta vezetőként, pénztári tiszt-főpénztáros beosztásban, logisztikai munkatársként, ügyviteli ügyintézőként, call centeres munkatársként, biztosításokat értékesítő munkatársként, nemzetközi kicserélő szolgálatban, hitelintézeti közvetítőszolgálatban dolgozó munkatársként.

Szint: Emeltszintű szakképesítés

Betölthető foglalkozás: Postai üzleti ügyintéző

Feltételek: Érettségi vizsga

Képzési idő: 2 év

OKJ: 54 841 09

Az első szakképesítés nappali tagozaton 21 éves korig tandíjmentes. A tanulót diákigazolvány és családi pótlék illeti meg.