Kereskedő

A szakma leírása: Ha szeretsz emberekkel foglalkozni, kommunikálni, változatos érdekes munkára vágysz, jó választás a kereskedő képzés.

Annak az érettségiző vagy már érettségit szerzett fiatalnak ajánljuk a kereskedő képzést, aki kevésbé bírja az egy helyben való ücsörgést, papírmunkát, inkább mozgalmas állást szeretne. Ha valaki később önálló vállalkozóként képzeli el az életét, szintén jó választás a kereskedő szakma elsajátítása.

A kereskedő OKJ-s szakképzettség megszerzésével képes leszel üzletet, vagy áruházi részleget irányítani (persze, a főnöki pozíció eléréséhez azért kell néhány év munkatapasztalat), vagy akár saját vállalkozást, üzletet létrehozni, működtetni.

Kereskedőként értesz majd a gazdálkodáshoz, marketinghez, vállalkozási ügyek intézéséhez, jogi kérdésekben is képes leszel eligazodni, és ismerni fogod az árukat, amelyeket forgalmazol.

Jellemzői: Érettségihez kötött OKJ-s szakképesítés, emelt szintű szakma. Felsőoktatásba való jelentkezéskor plusz pontokat jelent az itt megszerzett OKJ-s kereskedő végzettség. A kereskedő szakképzés nemcsak elmélet órákból áll, a képzési idő harmadában gyakorlatból (magyar vállalkozásoknál és multinacionális cégeknél, például jelenlegi partnereink a képzésben: Spar, Jysk, Dockyard, Pátria, DM). Ez azért fontos, mivel pályakezdőként sokkal könnyebb az elhelyezkedés, ha valaki szakmai gyakorlattal is rendelkezik már.

Elhelyezkedési esélyek a képzés elvégzése után: üzletekben, áruházakban, bevásárlóközpontokban, értékesítési területen, nagykereskedésekben találhatsz munkát. A nagyobb állásközvetítő internetes oldalakon a legtöbb állást általában a kereskedelem, értékesítés kategóriában találod meg.

Szint: Emeltszintű szakképesítés

Betölthető foglalkozás:

Áruházi osztályvezető; Áruházi részlegvezető; Boltvezető; Kereskedelmi tevékenységet folytató egység vezetője, Kereskedő, Szupermarket részlegvezető; Vezető eladó

Feltételek: Érettségi vizsga

Képzési idő: 2 év (szakmai érettségivel rendelkezők esetén 1 év)

OKJ: 54 341 01 Kereskedő

Az első szakképesítés nappali tagozaton 21 éves korig tandíjmentes. A tanulót diákigazolvány és családi pótlék illeti meg.

Ha a Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola ingyenes OKJ-s kereskedő képzése mellett döntesz, akkor jelentkezz, biztosítsd a helyed!